Miten välimuistitus toimii?

Seravolla sivustojen välimuistituksesta on huolehdittu tavanomaista hosting-ympäristöä pidemmälle, jotta sivustot toimisivat mahdollisimman nopeasti. Tarjoamme asiakkaillemme esimerkiksi helposti käyttöönotettavan Object cache -välimuistiratkaisun, joka voi nopeuttaa sivuston latausaikaa huomattavasti. Lisätietoa löytyy blogistamme.

Mitä on välimuisti?

Välimuistin toimintaideana on, että tietoa tallennetaan välimuistikerrokseen, jotta sivuston toiminta tämän johdosta nopeutuu, kun kysyttyä tietoa ei tarvitse aina hakea kokonaan uudelleen palvelimelta. Välimuisteja on olemassa eri tasoilla, mutta verkkosivustojen kohdalla on useimmiten olennaista tarkastella HTTP-välimuistia.

Sivustolle tehdyt muutokset eivät aina näy selaimessa välittömästi, joten jos sivuston kehittäjä haluaa nähdä tekemänsä muutokset heti, täytyy selaimen välimuisti ladata uudestaan palvelimelta näppäinyhdistelmällä ctrl+F5 (tai Applen Macilla shift-cmd-R/cmd-option-R)

Eri tasojen välimuistit tyhjenevät/uusiutuvat automaattisesti itsestään, joten sivustolla kävijöiden ei tarvitse tyhjentää omien selaimiensa välimuisteja käsin. Seravon palvelimen välimuistin, joka uusiutuu itsestään 15 min välein, voi kuitenkin tyhjentää ajamalla SSH:n ylitse komennon wp-purge-cache. Välimuistia voi tyhjentää myös WordPressin hallintapaneelista "Tyhjennä välimuisti" -painikkeesta.

Se, miten sivusto käskee selaimen käsitellä välimuistia, riippuu sivuston kehittäjän tekemistä valinnoista välimuistituksen suhteen. On esimerkiksi mahdollista rakentaa sivusto niin, että tiettyä sisältöä ladattaessa mukana lähtee käsky selaimille olla käyttämättä omaa välimuistiaan, eli kaikki sisältö ladataan uudestaan palvelimelta.

Lisätietoa välimuistituksesta

Välimuistituksesta yleisemmin löydät tietoja Wikipediasta: https://en.wikipedia.org/wiki/Cache_(computing)