Sivuston julkaisuun liittyvien katkosten välttäminen

Kun uusi sivusto on valmis ja on aika julkaista se, tapahtuu se käytännössä päivitättämällä DNS-nimipalvelujärjestelmään, että verkkotunnus (esimerkki.fi) alkaa osoittamaan uudelle palvelimelle. Maailmanlaajuisessa DNS-nimipalvelujärjestelmässä on omat välimuistinsa, josta johtuen verkkotunnusmuutoksen yhteydessä voi olla lyhyt hetki (esim tunti) jolloin osa vierailijoista ohjautuu vielä vanhalle sivustolla ja osa uudelle. Tästä syystä suosittelemme tekemään DNS-nimipalvelumuutokset esim yöaikaan jos mahdollista ja jos on tärkeää että julkaisuun liittyvä mahdollinen katkos tai häiriötila ei näkyisi vierailijoille.

Mikäli asiakas on antanut verkkotunnuksen hallinnan Seravolle ei DNS-muutoksiin liittyvistä asioista tarvitse erityisesti murehtia. Jos asiakas hoitaa DNS-muutokset itse, tulee asiakkaan olla tarkkana että tekee muutokset oikein ja käyttää niitä IP-osoitteita, jotka on sivuston toimitusviestissä ilmoitettu. Lisätietoja löytyy myös ohjeidemme kohdasta Verkkotunnukset.

WordPress-sivuston osoite (siteurl, home)

Heti verkkotunnuksen kääntämisen jälkeen (esim tunnin sisällä) tulee huolehtia siitä, että kehityssivustolla otetaan uusi oikea verkkotunnus käyttöön. Useimmissa tapauksissa Seravon automaatio hoitaa asian ja muuttaa sivuston osoitteen joka oli muotoa esimerkki.fi.seravo.com oikeaan muotoon esimerkki.fi. Jos verkkosivustolla muutetaan osoite muodosta esimerkki.fi muotoon esimerkki.com, ei Seravon automaatio voi päätellä mistään että muutos on haluttu, ja siitä syystä tuollaiset muutokset pitää tehdä käsin. Hyvä työkalu on wp-cli:n komento 'search-replace' jolla voi tietokannasta muuttaa yhdellä kertaa kaikki osoitteet yhdestä muodosta toiseen.

HTTPS-varmenne

Toinen heti verkkotunnuksen kääntämisen jälkeen tehtävä toimenpide on HTTPS-varmenteen asentaminen. Tätä asiakas ei voi tehdä lainkaan, vaan Seravo huolehtii siitä kokonaan. Joskus HTTPS-varmenteen hankinta voi viivästyä jos DNS-muutos on tehty väärin (esim koska www.esimerkki.fi ja esimerkki.fi ohjaa vahingossa eri palvelimille). Joskus julkaisun yhteydessä voi muutenkin ilmetä täysin odottamattomia asioita yksinkertaisesti siksi, että sivuston toimivuutta tietyllä uudella osoitteella ei ole mahdollista koeponnistaa aiemmin. Siksi DNS-nimipalvelumuutokset kannattaa tehdä yöaikaan – päivittymisessä voi kestää 1-2 tuntia – jotta mahdollisissa virhetilanteissa on peliaikaa korjata asiat.

Jos epäonnistumiseen ei ole varaa, anna asiantuntijan hoitaa kaikki

Jos sivuston toimivuus on erittäin tärkeää, kannattaa sivuston julkaisu antaa sellaisen henkilön käsiin, joka tekee sellaisia toistuvasti työkseen. Seravon WP-palvelun hinnastossa on sivuston julkaisupalvelu erikseen juuri tällaisia tilanteita varten. Seravon asiantuntijan tekemänä sivuston julkaisu on myös toimivuustestattu etukäteen testiympäristössä, mikä auttaa minimoimaan yllätykset.